Thursday, September 10, 2009

Sajian Timur dan Barat

AYAM DARA MADU SOS BIJAN

Bahan Bahan:
1 ekor ayam dara

Bahan Kisar:
10 tangkai cili padi
4 tangkai cili merah
4 tangkai cili hijau
2 batang serai
3 cm lengkuas
3 cm halia
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah

Bahan B:
10 gm serbuk cili
5 gm serbuk kunyit
5 sudu besar madu
2 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Perapkan ayam dengan sedikit bahan yang dikisar. Biarkan selama 10 minit.
2. Panggang sehingga masak dan ketepikan.
3. Masukkan minyak dalam kuali dan masukkan serbuk cili, kunyit bersama bahan kisar yang selebihnya. Tumis sehingga wangi.
4. Masukkan setengah cawan air dan masukkan minyak bijan, madu dan masak sehingga pekat.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Kemudian ayam yang telah dipotong empat diletakkan di dalam pinggan dan tuangkan sos yang dimasak tadi.



ASAM TEMPOYAK IKAN BAUNG

Bahan-bahan:
1 genggam cili padi
1 1/2 inci kunyit
2 batang serai
1 senduk tempoyak
2-3 cawan air
garam
3 ekor ikan baung size sederhana
1 helai daun kunyit - simpul

Cara Memasak:
1. Tumbuk cili & kunyit hingga lumat.
2. Ketuk serai hingga pecah2
3. Gaul tempoyak bersama2 cili.
4. Didihkan bersama air & daun kunyit & garam.
5. Masukkan ikan. Renih-didihkan hingga ikan masak & kuah sedikit pekat

* Boleh letak gula sikit kalau tempoyak tu jenis yg sgt2 masam.


KAMBING SOS ROSEMARY


BAHAN-BAHAN:
500 gm daging kambing
1/2 liter pati lembu
10 gm daun rosemary
2 ulas bawang putih (kisar)
4 ulas bawang merah (kisar)
2 cm halia (kisar)
Sedikit garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN:
1. Gaulkan daging kambing dengan garam sehingga rata. Biarkan seketika, kemudian panggang.
2. Sementara itu, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan daun rosemary sehingga naik bau.
3. Selepas itu, masukkan pati lembu. Kacau seketika barulah angkat dan tuangkan ke atas daging kambing yang dipanggang tadi. Cara mudah untuk mendapatkan pati lembu begini caranya. Ambil tiga kuib pati daging lembu dan bancuhkan dengan setengah liter air.


AYAM MASAK MERAH


Bahan-bahan
* 2 biji bawang besar-diblender
* 6 biji bawang putih-diblender
* sedikit halia-diblender
* 10 batang lada kering-diblender
* 1 biji bawang merah-di hiris bulat2
* kayu manis,bunga cengkih etc
* sebatang serai-diketuk
* 2 biji ubi kentang-dipotong bulat nipis dan di goreng,ketepikan
* 1 biji tomato-dibelah 4
* sedikit kacang peas
* 2 sudu besar tomato puree
* daun ketumbar
* garam,serbuk perasa

Cara membuat
1. Goreng ayam separuh masak.Ketepikan.
2. Tumis kayu manis etc sehingga wangi.Masukkan serai,bawang hiris bulat tomato puree dan bahan blender.Bila lada sudah garing,masukkan air secukupnya.
3. Tunggu hingga kuahnya mendidih,baru masukkan ayam,kentang dan tomato.Setelah 5 minit,masukkan kacang peas,garam ,serbuk perasa dan daun ketumbar.



NASI KERABU

Bahan Nasi:
4 cawan beras

Bahan Sambal Kelapa:
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1/2 biji kelapa parut (sangai)
1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
2 ekor ikan kembung (rebus dan tumbuk)
2 batang serai (tumbuk)
Sedikit garam dan gula melaka

Bahan Kuah Tumis:
5 ulas bawang merah
1 cm halia
2 sudu besar budu
1/2 biji kelapa (ambil santan)
2 batang serai (ketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur

Bahan Ulam:
1 batang timun
2 tangkai kacang botor
4 tangkai pegaga
1/2 tangkai bunga kantan
Sedikit tauge

Cara Menyediakan:
1) Terlebih dahulu masakkan nasi sehingga masak dan ketepikan.
2) Sementara itu, hiris halus semua ulam-ulaman, ketepikan. Untuk mengelakkan ulam-ulaman menjadi lebam, gaulkan dengan sedikit garam setelah ia dihiris.
3) Seterusnya, sediakan bahan-bahan untuk membuat sambal kelapa. Sangai kelapa sehingga garing tapi jangan sampai hangit.
4) Kemudian, tumbukkan lada hitam bersama serai sehingga lumat dan masukkan ikan rebus dan tumbuk lagi.
5) Setelah kelapa garing angkat dan gaul rata bersama bahan tumbuk tadi. Ketepikan.
6) Sediakan pula bahan-bahan untuk membuat sambal tumis budu. Tumbukkan halia dan bawang sehingga lumat dan masukkan ke dalam periuk yang berisi santan.
7) Masukkan juga cili kisar, budu dan serai.
8) Kemudian renehkan di atas api sederhana sambil dikacau dan apabila pecah minyak bolehlah diangkat.




KARI KEPALA IKAN


Bahan-bahan:
-Kepala ikan merah dibersihkan , belah dua atau biarkan seketul
-Santan kelapa sederhana pekat
-Asam jawa
-Serbuk rempah kari ikan istimewa
-Bawang putih dan merah tumbuk
-Bawang besar potong bulat2
-Daun kari
-Halba campur
-Biji sawi
serbuk cili istimewa
-Bendi
-Mangga muda
-Tomato buah potong dadu
-Garam secukup rasa

  • Panaskan minyak dan masuk kan biji sawi, biar kan dia meletup2, masuk kan halba campur dan sedikit daun kari, masukkan dan tumis bahan tumbuk, kacau semuanya sampai wangi, masukkan serbuk lada diikuti dengan serbuk kari, kacau lagi sampai pecah minyak, masukkan air asam jawa dan kemudian santan, kacau sekejap kemudian masukkan kepala ikan dan mangga muda yang dipotong2 leper, dah masak masukkan bendi, tomato daun kari, bawang besar dan garam, kacau sekejap dan angkat.



MASAK LEMAK CILI API UDANG GALAH

Bahan-bahan:
-Udang galah segar sebarang saiz
-Santan pekat
-Kunyit hidup ditumbuk halus
-Cili padi ditumbuk halus
-Bawang putih ditumbuk halus
-Bawang merah ditumbuk halus
-Serai dititik
-Daun kunyit dihiris2 halus
-Asam keping
-Garam secukup rasa

  • Masukkan santan dalam kuali dan panaskan, masukkan juga bahan2 tumbuk, serai daun kunyit asam keping dan garam. Bila dah mendiudih masukkan udang galah. Dah siap. 

 

KERUTUK DAGING


 






Bahan-bahan

  • 500g daging
  • 4 sudu besar rempah kerutuk
  • 2 sudu cili giling
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 keping gula melaka/manisan
  • 2 sudu besar kerisik
  • [bahan tumis]
  • 1/2 bawang besar
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 sudu besar minyak


Cara-cara

  1. Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
  2. Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
  3. Panaskan minyak
  4. Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
  5. Kemudian masukkan campuran rempah tadi
  6. Masak sehingga pecah minyak
  7. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
  8. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
  9. Siap untuk dihidang.

LAKSAM 




Bahan-bahan

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau 


No comments:

Post a Comment