Thursday, September 10, 2009

Biskut dan Kuih-muih

Biskut Florentine

Bahan-Bahan:
30 gm madu
50 gm gula
170 gm glukosa (cair)
100 gm krim putar
350 gm potongan badam
350 gm buah-buahan kering
100 gm tepung gandum

Bahan Hiasan:
10 gm gula ising
2 biji buah strawberi

Cara Menyediakan:
1. Gula, madu dan glukos dimasak sehingga keemasan.
2. Masukkan krim putar dan gaul sehingga sebati.
3. Kemudian, masukkan badam, buah-buahan kering dan tepung gandum. Gaul sehingga sebati di atas api yang perlahan.
4. Setelah itu, tuangkan di atas dulang pembakar yang tidak melekat. Bakar dalam suhu 180o selsius sehingga kuning keemasan.
5. Lenyekkan semasa ia panas sehingga nipis dan sejukkan. Potong mengikut bentuk kesukaan.

Biskut Tart Nenas

Bahan-bahan:
1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.
1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.

Cara-cara:

1. Sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja)
2. Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati.
3. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.
4. Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.
5. Sapukan kuning telor.
6. Bakar 350F selama 17-19 minute.


SOUR CREAM CHOCOLATE CHIP


BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula.
1/2 cawan susu masam (sour cream)
1/4 cawan mentega tanpa garam
1/4 cawan shortening
1 sudu kecil vanila
1 biji telur gred A
2 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 sudu kecil garam
2 cawan cip coklat.

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180oC.
2. Pukul gula, susu masam, mentega, shortening, vanila dan telur di dalam pemutar elektrik dengan kelajuan sederhana.
3. Ayak bersama tepung, baking soda dan garam.Ma­sukkan ke dalam pemutar elektrik dan putar perlahan-lahan.
4. Gaulkan cip coklat. Bulat-bulatkan atau guna scop aiskrim untuk memudahkan lagi.
5. Bakar selama 15-20 minit sehingga masak.

Bahan-Bahan
2 2/3 cawan tepung gandum (di ayak)
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan gula merah
1 cawan butter, pada suhu bilik
2 biji telur
2 sudu kecil vanilla essence
2 cawan chocolate chips
1 cawan walnut, dicincang (kalau nak)

Cara Memasak
Panaskan oven pada 400F. Campurkan tepung, baking powder, baking soda dan garam dlm satu mangkuk.
Putarkan butter dan kedua jenis gula sehingga kembang, dlm 7 minit. Masukkan telur satu persatu dan kemudian esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
Kemudian, dengan tangan atau mixer yg perlahan, masukkan tepung. Aduk sebati, masukkan chocolate chips dan walnut tadi. Kacau sedikit saja sehingga adunan sebati.
Ambil satu sudu besar doh, bulatkan seperti bola dan susun di dalam dulang pembakar. Tinggalkan ruang 1 inci disekeliling. Bakar selama lebih kurang 10 minit.



BISKUT ALMOND LONDON
















 Bahan-bahan:
125 gm mentega  
75 gm gula ising  
1 biji kuning telur  
225 gm tepung gandum serba guna  
333 gm badam berkulit dibakar di dalam oven selama 7minit (350F)  
300 gm coklat masakan dicairkan 
Sedikit lemak sayur (shortening)  
Mangkuk kertas  
Sedikit hirisan badam untuk hiasan  
1 sudu kecil emplex (bahan untuk membuat biskut rangup) 


Cara-cara membuatnya:

  • Pukul mentega dan gula sampai halus. 
  • Masukkan telur dan emplex serta tepung gandum serbaguna.
  • Gaulkan adunan sehingga sebati
  • Ambil sebiji badam dan diisi di tengah-tengah adunan.
  • Bentuk seperti guli dan letak di atas dulang pembakar.
  • Bakar selama 20-25 minit pada suhu 170C
  • Sejukkan dahulu
  • Masukkan ke dalam kertas mangkuk dan disudukan sedikit coklat cair (yang telah dimasukkan sedikit 'shortening')
  • Hiaskan dengan badam.



KUIH CARA MANIS



Bahan-bahan:



  • 120g tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 200ml air pandan (Daun pandan yang diblend bersama air. Tapis dan ambil airnya)
  • 50ml santan pekat
  • 2 tbsp gula
  • Minyak masak


Inti
  • Gula secukupnya
Cara
  • Ayak tepung ke dalam mangkuk dan gaul rata bersama gula.
  • Masukkan telur dan santan dan gaul rata.
  • Masukkan air pandan dan gaul sebati. Adunan mestilah sedikit cair
  • Untuk dapat adunan yang betul-betul sesuai, tapis adunan agar tidak berbintil-bintil.
  • Panaskan acuan yang disaput dengan sedikit minyak masak.
  • Tuang adunan ke dalam acuan dan masukkan suku sudu teh gula sebagai inti.
  • Tutup dengan tudung periuk. Masak menggunakan api kecil untuk 10 minit.






TEPUNG PELITA



Bahan-Bahan:



  • 1 bungkus tepung beras
  • 1 cawan gula halus
  • 2 cawan santan pekat
  • 5 cawan air panas
  • cawan jus pandan
  • Garam secukup rasa
  • Daun pisang (potong empat segi)


Cara Menyediakannya:


Adunan A
  • Bancuh satu cawan tepung beras bersama pati santan serta garam (secukup rasa). Ketepikan.


Adunan B


  • Bancuh tepung yang selebihnya dengan air panas, jus pandan dan kacau hingga cair (jangan terlalu cair).

1. Bentukkan daun pisang menjadi empat persegi. Jerangkan air kukusan. Apabila mendidih atur    
   acuan daun pisang di atas dulang.

2. Masukkan 1 sudu teh gula ke dalam setiap acuan.


3. Setelah itu bolehlah dikukus.


4. Bila adunan B telah beku, tuangkan adunan A ke atasnya.


5. Setelah itu kukus lagi sehingga masak.




KUIH KASUI





Bahan-bahan


  • 80 g tepung beras
  • 80 g tepung ubi/sagu
  • 100g gula pasir
  • 100 g gula merah /gula melaka
  • 550 g air
  • 1/2 camt air limau nipis/air kapur sireh.

Cara-cara menyediakannya: 

  • Masak air dan gula bila larut tapiskan, biar sejuk sedikit.
  • Panaskan kukusan letak loyang 9X9 in sapu minyak sikit kat loyang.
  • Campur semua bahab dgn air gula tadi kacau dalam periuk hingga naik wap (hingga adunan tu bergentil sedikit ).
  • Tuang dalam loyang yang dah panas, kukus la sampai masak.

No comments:

Post a Comment